Saturday, August 31, 2013

Mandi bogel di jepun

http://2.bp.blogspot.com/-_2zBe8vddis/UiFw1tZhsgI/AAAAAAAAA00/YafYqhyUafk/s1600/onsen.jpg

hot spring



Assalamualaikum wbt..entry kali ni nampak macam agak kurang sopan je tajuknya kan??

tapi jangan risau sebab aku takde la bijak sgt nak letak gambar-gambar tak senonoh kat blog aku nih..cuma kali ni aku nak berkongsi dengan korg salah satu budaya masyarakat jepun yang maybe korg rasa agak pelik(?) tapi memang benar-benar berlaku kat sini.

di jepun ni dorg ada satu budaya yang kita jarang buat iaitu budaya berendam dalam air panas(温泉-onsen)..kenapa bukan air sejuk??

kalau air sejuk nanti terketar-ketar la korg dalam tu..aigoo =.="

so berbalik kepada cerita air panas ni, biasanya tujuan dorg berendam ni ialah untuk mencari ketenangan sambil dapat merehatkan badan..tapi sejujurnya aku cakap , kalau aku lah pergi berendam..merehatkan badan tu maybe la boleh..tapi ketenangan tu konfem hilang..kenapa pulak??

ha!! sebab utamanya ialah dorg berendam tanpa seurat benang pun..dan untuk pengetahuan korg lagi, kolam air panas ni biasanya diopen kepada public..

so korg bayang kan korg nak berbogel beramai-ramai..dah la dengan orang asing pulak tu..mana la nak dapat ketenangan camtu kan??

sebelum korg boleh berendam, ada beberapa perkara yang korg kena buat dulu tau..so jom aku cerita sikit-sikit sambil guna printscreen yang aku ambik dari cik youtube :)


masyarakat dan budaya 
letak barang-barang korg dalam almari yang disediakan

masyarakat dan budaya
lepas tu basahkan badan korg dengan air bersih
masyarakat dan budaya
segala aktiviti cuci mencuci korg kena buat dekat tempat yang disediakan

masyarakat dan budaya
last sekali baru korg boleh masuk berendam

korg kena ingat ye..dorg masuk onsen ni bukan untuk bersihkan badan..so korg kena pastikan badan korg dah betul-betul bersih baru boleh masuk dalam onsen ni.

dan ada beberapa pantang larang jugak yang kena korg ikut masa kat onsen ni..benda-benda ni kalau korg buat seriusly pakcik makcik yang ada kat situ akan pandang korg dengan pandangan yang tajam macam nak makan korg

masyarakat dan budaya
jangan pakai walau seurat benang ketika berendam

masyarakat dan budaya
jangan nak mengada-ngada nak lompat2 atau berenang

masyarakat dan budaya
jangan bising-bising macam kat pasar malam

kalau korg rasa boleh ikot segala benda yang aku sebut sebentar tadi, silakan dengan segala hormatnya untuk korg berendam kat onsen nih..

tp aku konfem tak boleh ikot part kena bogel tu..so memang sampai sekarang aku sekali pun tak penah masuk onsen ni walau pernah beberapa kali member ajak..

jap?! gay ke ajak mandi sama??

OH tidak!! dorg bukan gay okey..lol

sebenarnya memang budaya ni dah ditanam dalam kepala dorg sejak dorg kecik lagi..so dorg anggap mandi bogel ramai-ramai ni benda normal je.

dan jangan terkejut kalau dorg pulak yang rasa pelik bile korg cakap korg segan nak mandi bogel ni..last-last korg pulak yang kena cop manusia pelik =.="

sebelum entry ditutup, sape ada pengalaman mandi kolam air panas?? jom share kot-kot ada tempat menarik yang kita still tak tahu lagi.

sharing is caring..hee :)

p/s : korg perasan tak aku mention "pakcik dan makcik"?? walaupun tak banyak, sebenarnya ada je onsen yang campur laki perempuan..tapi jangan nak otak kuning sangat haa (ノ-_-)ノ~┻━┻










58 comments:

  1. kalau la kat Malaysia ada budaya macam ni..tak tahu la macam mana..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak dpt aku nak bayangkan..hehe :P

      Delete
  2. Ya Allah! Tak sanggup la nak mandi berendam mcm ni semata+ nak cari ketenangan..huhuhu banyak lagi cara lain nak cari ketenangan..kalau sy..sy kadang guna dua cara je..first..sy pegi pantai jerit kuat+ dulu then berjalan+ la tepi pantai dengar+ bunyi ombak. Second cara yg paling mudah..berteleku atas sejadah ..insyAllah datanglah ketenangan tu hihi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni la jadinya bila masyarakat takde panduan yang betul..habis rosak jadinya kan >.<

      Delete
  3. sumpah taknak and takkan masuk tempat ni ... malu malu ... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la kita..tak paham mana hilang malu dorg tu >.<

      Delete
  4. budaya org kan. huhu. cx egtkn diorang bertutup-tutupan. tp rupanya tidak. aigooo~ siap mix jantina bagai? double aigoo larh! huuhu

    ReplyDelete
  5. tak mahu... tak sanggup... huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pun xsanggup gak kak mia..xsegan betul dorg tu >.<

      Delete
  6. Mmg x akan...!
    Lain tmpt lain budaya....tp budaya yg 1 ni...mmg x akan dibuat....hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. budaya ni dh jauh terpesong..hahaha :D

      Delete
  7. Kalau kat Malaysia ni ada orang yang mandi bogel di khalayak ramai.. dia tu yang pelik.. Tapi terbalik pulak kat Jepun yer.. Hehe.. Selalu Kak Erin pergi kolam air panas..just rendam kaki je..Tak pun bawa telur ayam.. then rendam je telur-telur tu.. :-) Nice sharing adik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pun pernah g rendam2 kaki kat kolam air panas..feeling je rasa kan :P

      Delete
  8. mcm beh je mandi kat sn...hehehhe

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. ni budaya org takda agama..mmg la sesat kan >.<

      Delete
  10. sanggup tak mandi daripada mandi macam tu, geli la pulak haha.. lagi-lagi nak campur laki pompuan gitu =_=

    ReplyDelete
  11. ha3..bru nk tya dia cmpur ke laki n prmpuan?? last nmpak note kecik 2 =) uissshhh dashat la diorg..kalau ambe segan 1000x segan..bia free pn, mmg xp la..berendam dekat kolam air panas di besut pernah la..lg syok =)

    ReplyDelete
  12. Replies
    1. memang dorg sangat pelik pon..haha :P

      Delete
  13. Seriusly. Haha seram nya. Memang susah dpt ketenangan. Tapi senang dapat dosa hehe .:3

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kan..baik mandi air panas kat rumah sendiri je..lagi bagus :P

      Delete
  14. pernah pernah pernah pegi kolam air panas..^_^ darjah 6 kot masa tu..mandi je sbb kecik lg kn, xtau malu lg..lgpun kwn2 semua pun mandi skali..tp xd la mcm kt jepun ni haa..aigooo =.="
    rendam kaki je xleh ke? teringin jgk nk pegi onsen klau ad rezeki melawat jepun nt..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je rendam kaki je..tapi sanggup lak nak tgk org lain keliling tu..haha >.<

      Delete
  15. hahahhh... LOL. penah tengok lam cter korea je. btw, korea n jepun dye lebih kurang je kan.. hoho.

    ReplyDelete
  16. gilos ape nak mandi bogel kat public macam ni hehe. kalau ikut pengalaman kenit mandi air kolam panas kat Pedas dan Selayang boleh mandi asalkan jangan berbogel,...nanti kena halau ngan tuan punya kolam haha :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pasal2 je tuan punya kolam mengamuk nanti kan..hahaha :P

      Delete
  17. aiyooohhh!!!!itu macam pon ada ka??baru tau...tapi,dalam komik naruto pon ade tunjuk bab kolam panas memang terkenal tapi,x tau plak kene mandi bugil!!!hakhakhak!!!!dasat btol!!!huhuhuh!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. lam naruto dia censored lagi sebab cite tu budak2 pun tengok..tu yg tak perasan sgt :P

      Delete
  18. memang pelik la kalau ada kat Malaysia hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti sampai ada guard halau keluar kan nti..haha :P

      Delete
  19. thanx la sharing2 ni, even dah tahu skit dengan hanya tgk citer shin chan. haha. dop sanggup weyh kalu malaysia pun gtu. terpesong jauh dh tu.haha biarlah budaya n agama dyeorg oak. ;) kita ni alhamdulillah la kan. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. syukur kita masih ada pegangan yg benar kan :D

      Delete
  20. nasib baik dekat Malaysia tak wujud..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau buat mesti org igt gila ke ape kan :P

      Delete
  21. mandi kolam air panas tak pernah lagi, mandi shower air panas selalu. haha

    peliknya budaya ni..memang tak sanggup..kalau kat malaysia sorang mandi macam ni mesti orang ingat orang gila..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. setakat shower air panas aku pun selalu bro..hahaha :P

      Delete
  22. Ada ke yang sanggup nk buat macam nie??www.tepakku.com

    ReplyDelete
  23. Memang tak akan cubalah benda ni. Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pun smpai mati xkan buat bnde ni :P

      Delete
  24. haha slalu tengok org jepun berendam ni. dalam naruto pun ada part tu, yg pempuan siap banding2 kan lagi.haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. dorg memang suke sangat berendam..hehee :D

      Delete
  25. heee....selalu nampak dkt kartun sin chan...-..-' pelik betul org jepun ni...nasib negara dia cantik...fuhhh~

    ReplyDelete
    Replies
    1. dorg pelik tp bg dorg kita yg pelik..haha :P

      Delete
  26. kena bayar ke tak ?? ishh kalau free pun memang takkan pergi laa . . malu kot wlpn sejenis . . tang ni mmg jepun pelik sikit . . yang lain oke kot . . hehehe . . agpn byk lg kot tempt untuk tenangkan diri . .

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..solat je pun dah boleh dapatkan ketenangan kan:)

      Delete
  27. ni ade tgk dlm cite jepun ni..seigi no mikata@kumako-chan yg kiut ngat tu..huhu

    ReplyDelete
  28. Hey great stuff, thank you for sharing this useful information and i will let know my friends as well.plak beha

    ReplyDelete